Návštevníci Spišského hradu budú môcť vyskúšať stredovekú kuchyňu

18.04.2008 Levoča

Spišské Podhradie 18. apríla (TASR) - Spišský hrad, ktorý patrí k najväčším hradným komplexom v Európe a ako jedna z prvých pamiatok na Slovensku bol zapísaný v roku 1993 do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného ...
\"Na rozdiel od prechádzajúcich rokov sme vďaka priaznivému počasiu mohli sprístupniť areál hradu už v úvode marca. Celý komplex vrátane expozícií a hradnej kaplnky budú môcť návštevníci vidieť od 1. mája a slávnostné otvorenie pripravujeme na prvú májovú sobotu (3. mája), \" uviedla pre TASR Mária Novotná, riaditeľka Spišského múzea v Levoči, ktoré hrad spravuje.
Z noviniek spomenula zmeny v expozícii, ktorú orientovali na prezentáciu života obyvateľov hradu v minulosti. \"Vďaka tomu, že sa nám podarilo vyriešiť vodovod a odpad v areáli hradu, môžeme hradnú kuchyňu sprístupniť návštevníkom aj menej tradičným spôsobom. Pod dozorom skúsenej kuchárky si budú môcť sem-tam uvariť jednoduché jedlá, \" priblížila Novotná. Múzeum v spolupráci s odborníkom na stredovekú kuchyňu uvažuje aj nad možnosťou pripraviť a vydať dobový receptár. Dôležitou súčasťou stravy bolo mäso a múčne jedlá. Zemiaky v tom čase ešte nepoznali. Na dochutenie používali voľne dostupné bylinky a sladili výlučne medom.
Na otázku, čo priniesol zápis medzi svetové pamiatky pre Spišský hrad, Novotná konštatovala, že predovšetkým nárast návštevnosti. Vlani privítali takmer 180.000 turistov zo Slovenska i zahraničia. Keďže v tomto roku sprístupnili hradný areál už v marci, predpokladajú ďalší nárast návštevnosti.
K pamiatkam Spiša zapísaným v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO by mohli v budúcnosti pribudnúť ďalšie. K uchádzačom o zápis patria historické jadro mesta Levoče a dielo Majstra Pavla.
 

Vyberte región